Приходите от онлайн хазарт в Испания са се увеличили с близо 23%

Регулираният онлайн хазартен пазар в Испания изглежда, че е в тенденция на годишно нарастване на приходите и последователни спадове.

Данните, публикувани тази седмица от испанският регулатор на игрите Dirección General de Ordenación del Juego (DGOJ) показват, че локално лицензираните сайтове за хазарт са генерирали приходи в размер на €121.3 млн. за трите месеца, приключващи на 30 юни, с 22.6% повече от същия период на миналата година. Резултатите от второто тримесечие следват подобен модел в цифрите от първото тримесечие, които са били с 20% по-високи от Q1 на 2016, но са спаднали с 2,4% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г.

Приходите от спортни залагания са нараснали с 12.3% в сравнение с миналата година до €60.1 млн., въпреки че през второто тримесечие на 2016 г. се наблюдава основната част от футболния турнир на Евро 2016. Но тази цифра е била с почти 15% по-ниска от €70.6 млн. на версията за залагания, отбелязана през първото тримесечие, а оборотът е намалял с близо 2%. Залозите на живо съставляват 70% от залозите през Q2 и 68.5% от приходите.

Казино вертикала отчита приходи от €42,9 млн., което е увеличение с 52,5% в сравнение с миналата година. Приходите от слотове са се увеличили с 84% на годишна база до €21.5 млн., рулетката на живо спечели близо две трети повече до € 9.5 млн., RNG рулетка се подобри с 11.5% до €6.8 млн., а блекджек залозите нараснаха с 10.2% до малко под € 5 млн.

Що се отнася до онлайн покера, с подражаването на глобалните модели, кеш игрите намаляха с 5.5%, докато таксите за участие в турнири са нараснали с 16,5%.
Надеждата за спасението на испанския покер остава в дългоочакваната сделка за споделяне на онлайн покер ликвидност с лицензирани оператори на регулираните пазари във Франция, Италия и Португалия. Френският регулаторен орган ARJEL получи тази топка тази седмица, като покани своите покер лицензанти да подадат заявления за споделяне на ликвидност, но DGOJ все още не е трябвало да даде подобна покана за покер оръжие.

Общият брой на активните потребители на онлайн хазарт през второто тримесечие на годината е над €646 хил., което е ръст от 7%. Испанските оператори на хазартни игри са похарчили €25 млн. за маркетинга на своите стоки през тримесечието, което е с близо 16% годишно, докато бонусните оферти са намалели с 14% до €21,2 млн..