Чешкото правителство докладва за ръст в приходите от хазарт

Чешката република публикува финансови данни, за да подкрепи твърдението, че нейният труден подход към преструктурирането на хазартния режима се изплаща скъпо.

Миналия петък чешкото министерство на финансите публикува статистически данни, показващи, че пазара на хазартни игри в страната е генерирал приходи в размер на CZK 39,3 милиарда (US $1.78 милиарда) през 2016 г., което е с 29% повече от резултата от 2015 г.

Заместник-министърът на финансите, Андрей Заводски, отчете резултата от продължаващите усилия на правителството за премахване на незаконните хазартни игри и канализиране на играчите от страната на легалните (и данъчнозадължени) оператори. Правителството твърди, че през последните три години е намалило общия брой на игралните автомати с 20 хиляди и от началото на 2017 г. е затворило около 300 незаконни хазартни магазина.

Заводски също твърди, че увеличението на приходите от хазартни игри е доказателство, че решението на правителството да увеличи драстично данъка върху хазарта не е смъртта на индустрията, както беше широко предсказано от критиците на данъчния план .

Заводски също така заяви победа във войната на правителството срещу неоторизирани оператори за онлайн хазарт, като заяви, че 50 от 55-те основни международно лицензирани сайтове за онлайн хазартни игри, към които правителството се бе насочило през миналата година, са напуснали доброволно чешкия пазар, а правителството наложи блокирането на домейните на останалите петима, двама от които впоследствие изтеглиха услугите си от пазара.

Това означава, че новият чешки онлайн лицензионен режим досега е оторизирал само петима оператори, а само един от тях – водещата марка на The Stars Group – PokerStars, се простира и извън страната. Заводски обаче твърди, че международните оператори „непрекъснато искат лицензи“.

Международните фирми също искат почивка от чешкото изискване към онлайн играчите да регистрират сметки лично, което е значително препятствие за операторите, които нямат присъствие на дребно в страната. Правителството оторизира така наречената си система Czech Point, мрежа от 7 500 центъра за публична администрация, която да се занимава с такива онлайн абонаменти, но операторите твърдят, че организацията все още предпочита местните оператори като Sazka, Synot и Fortuna.