Видео покер правила

За разлика от слот машините, видео покерът ви позволява сами да вземате част от решенията, така че в него действително имате някакъв контрол върху резултата от ръцете, в които играете.

Въпреки че има различни варианти и режими на игра, всички видео покер игри функционират според един и същ набор от основни принципи.

Използва се стандартния ранг на покер ръцете
Получавате по пет начални карти
Можете да смените колкото си поискате от картите, които сте получили в началото. Можете и да не сменяте нито една
След като тези карти са сменени с други, ако вече сте направили ръка, за която се дава награда, печелите съответната сума спрямо силата на ръката.

Ето един поглед към трите най-популярни варианта на видео покер.

Jacks or Better

Най-често срещаната видео покер игра е известна като Jacks or Better (Валета или по-добро). В тази игра, трябва да имате поне чифт от валета, за да получите награда. Всяка ръка с по-ниска стойност е безполезна, докато всяка по-силна ръка получава награда въз основа на предварително определено ниво на заплащане.

Това са стандартните награди за различните ръце в една Jacks or Better (бъдете сигурни, че сте проверили какво точно са обявили като скала на наградите от мястото, където ще играете видео покер):

Роял Флъш – 250x (някои казина и онлайн покер зали предлагат различни бонуси и джакпоти, чрез които печалбата за Роял флъш може да се увеличи още повече)
Стрейт Флъш – 50x
Каре – 25x
Фул Хаус – 6x или 9x
Флъш – 5x или 6x
Стрейт – 4x
Сет – 3x
Два чифта – 2x
Чифт от валета или по-висок чифт – 1x

Когато получавате награда, можете да получите такава само за ръката с най-висока стойност. Например, когато направите фул хаус, ще получите награда в размер на 6х до 9х от залога си, в зависимост от предложението на къщата. Няма да получите отделни награди за фул хаус, сет и чифт едновременно.

Основна стратегия

Вашата цел е да получавате награда колкото се може по-често и да предприемате малки рискове само за евентуалните големи награди. Ако имате четири карти и ви остава само една за флъш или стрейт, трябва да се опитате да завършите ръката си.
Ако имате три карти за роял флъш и ви остават само две до завършването му, също трябва да смените другите две карти, за да имате шанс за роял флъш.
Ако ви е бил раздаден чифт, трябва да го задържите.
Ако не сте получили нищо от изброеното по-горе, задръжте всички Бродуей карти (от вале и нагоре).
Ако нямате нищо от изброените неща и нямате дори и една карта, която да е вале или по-висока, стискайте палци и сменете всичките си пет карти.

Deuces Wild

Когато играете на Deuces Wild, всички двойки в тестето могат да се използват като „уайлд“ карти – т.е. могат да бъдат използвани като всяка карта от всяка боя. Тъй като това прави много по-лесно да се направи голяма ръка, скалата на наградите е силно намалена:

  • Роял Флъш (без уайлд карти) – 250x
  • Четири двойки – 200x
  • Роял Флъш (без уайлд карти) – 20х или 25x
  • Пет еднакви карти – 12х или 16х
  • Стрейт Флъш – 8х или 10х
  • Каре – 4х или 5х
  • Фул Хаус – 3x или 4x
  • Флъш – 2x или 3x
  • Стрейт – 2x
  • Сет – 1х

Основна стратегия

Ако сте получили четири двойки, задръжте всичките си карти, тъй като е невъзможно да подобрите ръката си.
Асо сте получили три двойки, запазете останалите карти, само ако имате роял флъш или пет еднакви.
Ако сте получили две двойки, запазете всяка ръка от каре и нагоре. Запазете всеки четири карти за роял флъш, в противен случай просто запазете двойките и сменете останалите.
Ако сте получили само една двойка, запазете всички ръце, за които се получава награда, освен ако нямате три или четири карти за стрейт флъш или роял флъш.
Ако нямате нито една двойка, запазете всички ръце, за които се получава награда, както и четири карти за стрейт или флъш.
Запазете всички три карти за роял флъш.
Ако нямате нищо от горните неща, запазете всеки чифт, а ако имате два чифта, задръжте само втория чифт, в случай че за фул хаус се получава колкото и за каре.
Ако нямате дори и чифт, запазете всички високи карти (десетка и нагоре), ако са от една и съща боя.
Ако нямате нищо от горе изброените, сменете всичките си пет карти.

Joker’s Wild

Играта Joker’s Wild е някъде между Jacks or Better и Deuces Wild. Играта се играе с тесте от 53 карти (52 стандартни карти плюс един жокер). Жокерът може да се използва като всяка една от останалите 52 карти. Скалата на наградите в Joker’s Wild е както следва:

Роял Флъш (без жокер) – 250Х
Пет еднакви – 200x
Роял Флъш (с жокер) – 100х
Стрейт флъш – 40x или 50x
Каре – от 15x до 20x
Фул Хаус – от 5x до 8x
Флъш – 5x
Стрейт – 3x
Сет – 2x
Два чифта – 1x
Чифт от попове или по-висок чифт – 1х

Основна стратегия

Най-добре е да се придържате към същата стратегия, която ще използвате и в Jacks or Better, но просто не забравяйте, че жокерите са страхотни.
Трябва да запазите всички ръце от сет и нагоре, особено ако са с жокер.
Запазете всички четири карти за ръка с голяма награда или три карти, ако имате жокер.

Вашият коментар