Броят на онлайн комарджиите в Австралия се е удвоил

Gambling Research Australia публикува второто си национално проучване за онлайн хазарт. Докладът обхваща годините 2019 и 2020 и се разширява с първото проучване, публикувано през 2014 г. Сред другите констатации е установено, че броят на онлайн комарджиите в страната се е удвоил през последните 8 години. Като процент от възрастното население онлайн залагащите съставляват сегмент от 17,5 процента.

Развлечението е най-популярно сред мъжете на възраст 20-49 години. Напълно една трета от всички комарджии сега избират да залагат и да играят онлайн и се очаква и двата сегмента да видят продължителен растеж.

Изследователи от университета в Централен Куинсланд оглавиха проучването в партньорство с правителствата на Британската общност, щата и територията и то беше публикувано от Министерството на индустрията, иновациите и науката.

Методологията и източниците включват преглед на литературата, национално телефонно проучване, онлайн проучване на австралийски комарджии, интервюта с комарджии и събиране на данни от помощните услуги за хазарт.

Хазартът като цяло е спаднал от 64,3% ниво на участие през 2010 г. на 56,9% през 2019 г. Въпреки това, 41,7% от тези, които залагат онлайн, са го направили на офшорни сайтове, които не са разрешени от австралийското правителство. Докато хазартът (всички негови форми) намалява, проучването установява увеличение на австралийците, които са изпитали някаква форма на риск или вреда от хазартното си поведение през приблизително последното десетилетие. Проблемът с хазарта се удвои от оскъдните 0,6% от населението през 2010 г. на 1,23% през 2019 г. Умереният риск и ниско рисковите проценти хазарт останаха стабилни през целия период на изследването. Установено е, че залагащите онлайн са изложени на по-висок риск от развитие на рискови фактори, но почти половината от тях заявяват, че хазартът във физически игрални зали е най-проблемният за тях.

Според резултатите от онлайн проучването, най-популярната форма на онлайн хазарт в Австралия са билетите за триене от типа скреч карти, като 26,3% от залагащите се забавляват от тях, последвани от казино игри и покер.