Потенциалният път на Англия към финал на Евро 2024

Англия идва на Евро 2024, надявайки се да сложи край на дългата суша без голям трофей. Каква е тяхната програма и потенциален път до финала?

Група C сякаш е благосклонна към Англия, като Дания, Сърбия и Словения попълват групата. От нея Англия трябва да се измъкне с относителна лекота, но има някои потенциални трудни тестове за отбора на Гарет Саутгейт. И трите други страни ще си представят шансовете си да излязат напред от групата и това може да доведе някои до интересни срещи. Ще успее ли Англия да излезе от група С или това ще бъде турнир на разочарование за Трите лъва?

Програмата на Европейското 2024 отреди тимът на Англия да започне участието си с мач срещу Сърбия на 16 юни в Гелзенкирхен. Това ще бъде първи мач между Англия и Сърбия след разпадането на Сърбия и Черна гора като държава през 2006 г. Имаше само един мач между Англия и Сърбия и Черна гора в тяхната история, като Англия бе победител с резултат 2-1 през 2003 г.

Вторият мач от прогамата на Евро 2024 предвижда тимът на Англия да срещне Дания на 20 юни във Франкфурт. Срещите между тези две нации бяха чести през последните години, като страните се срещнаха на полуфинала на последното Европейско първенство, както и бяха изтеглени в същата група като Лигата на нациите през 2020 г. Англичаните има три успеха за този период, докато датчаните записаха два успеха.

В последния си мач от груповата фаза, Англия на хартия се изправя срещу най-лесния съперник – Словения, като мачът е на 25 юни в Кьолн. Има само шест срещи между Англия и Словения, като и шестте са от 2009 г. насам. Англия записва победи в пет от тях, като за последно печели с 1:0 на Уембли през 2017 г.

Ако Англия спечели група C, както мнозина очакват, те ще се изправят срещу най-добрия трети класиран отбор от група D, E или F на осминафиналите. Въз основа на коефициентите за залагания Австрия е най-вероятната страна да завърши на трето място в група D, докато Румъния и Чехия най-вероятно ще заемат тези позиции съответно в група E или F. Ако Трите лъва преминат към четвъртфиналите, те ще се изправят срещу втория в група А или Б – най-верятно Италия. Появата на полуфинал би поставила Англия пред още един тежък тест – сблъсък с Белгия или Франция. На финала на Евро 2024 всеки един отбор от другия поток е потенциален съперник на „Трите лъва“ по пътя към славата и спечелването на турнира.