Австралийският Сенат се опитва да затвори услугите за залози на живо и покер игрите

Австралийският Сенат ще преработи и промени националния Interactive Gambling Bill, като добави редица нови разпоредби и ограничения за доставчиците на интернет хазартни услуги.

Тази сряда Сената одобри приемането на своя 2016 Amendment Bill, целящ да преработи редица разпоредби в рамките на съществуващия в Австралия Interactive Gambling Bill от 2001 г.

Новите разпоредби са разработени така, че да „затварят вратичките“, които позволяват дистанционните оператори на хазартни услуги да предлагат услуги за онлайн покер и спортни залагания. В Amendment Bill се посочват, че „местни и чуждестранни“ оператори вече не могат да се възползват от „сивите зони в австралийските закони за залагания“.

Внесените изменения се съсредоточават върху следните три ключови области:

  • Законопроектът ще промени закона, за да изясни, че е незаконно чуждестранните компании за хазартни игри да предлагат услуги на австралийците, освен ако не притежават лиценз съгласно законите на държавата.
  • Законопроектът дава на австралийския орган за комуникации и медии (ACMA) правомощието да налага нови граждански санкции, които да допълнят съществуващите правомощия на австралийската федерална полиция за наказателни санкции. Освен това ACMA ще носи отговорността за целия процес на обработка на жалбите от получаването му до тяхното изпълнение.
  • Законопроектът ще въведе други мерки за преодоляване на неправомерната дейност в областта на хазартните игри, като например поставянето на директорите на компаниите нарушители в списъка за предупреждения за движение, така че да не могат свободно да пътуват до Австралия.

След като получат одобрение от Сената, новите изменения ще започнат да се прилагат през септември. Индустриалните бизнес източници съобщиха, че новите разпоредби ефективно ще сложат край на онлайн покера на австралийския пазар.

Правителството държи на позицията си срещу механизмите за спортни залагания на живо, които се предлагат на австралийските потребители, а законодателите в страната са забранили залаганията на живо и кешаут функциите, популярни на западните пазари.