Политик в Уругвай е ядосан от футболно спонсорство на Sportingbet

Онлайн оператора за спортни залагания Sportingbet попадна в гореща вода в Уругвай, след като един политик възрази срещу логото на отбора, което се появи на фланелките на местна футболна институция.

Уругвай запазва доста силни позиции на своя пазар на хазартни игри, като законните опции на местните играчи се ограничават до държавна лотария, залози на надбягвания, както и до някой наземни казина.

Комбинацията от малък пазар и враждебно посрещане не спират международно лицензираните сайтове за онлайн хазартни игри да предлагат на клиенти от Уругвай, и дори не им се отнемат възможностите за спонсорство с местните спортни отбори.

За случая, марката Sportingbet на GVC Holdings, чието лого се появи на предната страна на тениските на уругвайския футболен клуб Club Nacional de Football по време мач от Копа Либертадорес срещу бразилския тим Botafogo.

Появата на логото на Sportingbet върху фланелките на Nacional предизвика доста неприятни емоции у заместник-председателя на Националната партия, Хорхе Гандини. Бразилският новинарски сайт 180.com съобщи, че Гандини (на снимката) е използвал местно радио шоу, за да говори за това явно нарушение на уругвайския закон за хазарта.

Гандини отбеляза, че много фланелки от Уругвайските спортни отбори често показват логота на онлайн хазартни компании, когато отборите играят в чужбина, но тази последна среща се игра в Уругвай, където достъпът до сайтове като Sportingbet е забранен … съгласно принципа на законност от 1895 г. “

Гандини твърди, че не обвинява Nacional, тъй като е ясно, че Уругвай няма „механизми, които да работят за контролиране на нелегалните игри“. В допълнение към сайтове като Sportingbet Гандини твърди, че в страната има 30k неразрешени игрални автомати, над които правителството няма контрол.

Гандини отбеляза, че преди това той се е оплакал на министъра на икономиката относно скорошен футболен мач срещу бразилски отбор в стадион Centenario в Монтевидео, който включваше реклама на Spingol, онлайн спортбук, лицензиран в провинция Аржентина Миреснес.

Докато Гандини отбелязваше „не изглеждаше на пръв поглед много сериозен“, той призова лотарийните служители да разговарят с Nacional относно промоционалната си дейност, като каза, че „държавата има задължение да противодейства” на усилията на компании като Sportingbet да заобикалят местните закони и (по-важното) да „защитава хазартните компании, които плащат много пари и присъстват в Уругвай“.