Подадено е оплакване срещу незаконна схема за блокиране на плащанията в Норвегия

Европейската асоциация за хазарт и залагания (EGBA) иска да се проведе разследване в Норвегия „за сериозни нарушения на неприкосновеността на личния живот на норвежките граждани при извършване на онлайн плащания“.

EGBA, която представлява водещите оператори на онлайн хазартни услуги в Европа, поиска от Норвежкия Инспекторат по защита на данните (DPI) да разследва схема за блокиране на плащанията, създадена през 2010 г. от Норвежкия орган за игрите (NGA).

От създаването си схемата забранява на фирмите да извършват плащания на залози и награди от онлайн хазартните услуги, които нямат лиценз в Норвегия.

Искане за разследване идва след внезапното налагане на норвежките банки да блокират транзакциите, които според EGBA са извършени след анализ на NGA, според който регламентът за блокиране на плащанията е неефективен.

Според EGBA правилата за защита на неприкосновеността на личния живот на норвежките граждани, включително тези, които нямат финансови взаимоотношения с доставчиците на онлайн хазартни услуги, са били нарушени, когато NGA е получила информацията за сметките им.

Посочва се вярата, че информацията се получава от валутния регистър, „на който NGA няма право на достъп съгласно норвежкото законодателство“.

Като заяви, „че сдобивайки се с информация от акаунтите, които NGA е проверила, е получила данните за плащанията, които принадлежат на норвежки граждани, които са или не свързани с онлайн хазартните услуги – и това противоречи на правата на неприкосновения личен живот на норвежките граждани от Конвенцията за правата на човека“.

Маартен Хайер, генерален секретар на EGBA, коментира: „Онлайн защитата на данни и правото на неприкосновеност на личния живот са основно право за всички норвежки и европейски граждани. Тъй като все повече информация се разпространява онлайн, трябва да можем да вярваме, че нашите онлайн данни са защитени.

„Правилата за защита на данните за онлайн хазартните компании са много строги и тези компании са длъжни да спазват тези правила – но законът изисква същото и от държавните органи като NGA.

„В този случай считаме, че NGA е нарушила явно правилата за защита на данните, които норвежкият DPI трябва да разследва и да предприеме необходимите действия, ако е необходимо.”

Хайер добави: „Основният проблем е, че действащият норвежки закон за онлайн хазарта не отговаря на днешната дигитална реалност.

„Вместо да се съсредоточава върху запазването на монополния модел с все по-репресивни, но неефективни мерки за прилагане, регламентът трябва да се съсредоточи върху реалните нужди на норвежките потребители и да осигури безопасна и конкурентна оферта, която позволява на потребителите да играят онлайн в сигурна и силно регулирана среда въз основа на норвежкия закон. „