Малта планира да създаде национална борса за залагания

Хазартните регулаторите в Малта планират големи промени, за да запазят ролята на страната като желан център за онлайн хазартните оператори, включително национална борса за спортни залагания, която да позволи на операторите да хеджират своите залози.

Миналият четвъртък, председателят на Malta Gaming Authority (MGA), Джоузеф Кушчиери, изнесе реч пред присъстващите на конференция, организирана от парламентарната комисия по финансови въпроси на Малта, в която разкри плановете на MGA да извлече полза от предимство на малтийския онлайн хазарт.

Кушчиери започна, като подчерта значението на игралната индустрия в Малта за цялата икономика. Игрите са донесли €56,3 милиона от директни данъци в бюджета на правителството за 2016 г., докато дейността, свързана с хазарта, доведе общата сума до около €120 милиона. Около 3,000 малтийски граждани понастоящем печелят препитанието си чрез местната игрална индустрия.

Кушчиери обаче предупреди, че MGA трябва да бъде проактивна „да предотврати заплахите и да се възползва от възможностите си на глобално ниво“. Следователно, MGA разработи стратегия за „бъдещо доказателство“, че индустрията се основава на три основни принципа.

Първия от тези принципи е по-фокусиран към развиването на B2B дейностите, които са по-малко уязвими от финансова престъпност, регулаторни и други външни рискове. Втория е повишената ефективност на регулаторните процеси, включително премахването на ненужната бюрокрация, а третия включва осигуряване на необходимата гъвкавост за адаптиране към технологичното развитие и пазарните изисквания.

По тази последна точка Кушчиери каза, че MGA изучава нови видове игри като хазартни игри с електронни спортове, както и продукти за виртуална реалност. MGA също така създава национална борса за залагания, така че да можем да създадем структура, където залозите могат да бъдат събрани.

Тази борса няма да се ограничава само до лицензирани от MGA оператори, но ще решава и редица други въпроси, като комисионните проценти, остават много големи въпросителни и няма график за изпълнението на този план.

Кушчиери също така каза, че MGA провежда „задълбочени изследвания на ролята, която крипто-валутите могат да изиграят в рамките на малтийския регулаторен режим. MGA се надява да разкрие плана си за въвеждане на „виртуални валути в контекста на игрите“ по-късно тази година.

През последния август Кушчиери каза, че MGA получи „много малко заявки“ от онлайн лицензополучатели относно използването на Bitcoin, но MGA все пак се стреми да развие „национален подход“ към използването на крипто-валути.

В този смисъл, министър-председателят на Малта, Джоузеф Мускат, съобщи миналата седмица, че неговият кабинет е одобрил първия проект на национална стратегия за популяризиране на технология, която е в основата на Bitcoin.

Мускат заяви, че признава, че другите европейски регулатори могат да се притесняват от новата технология, „но фактът е, че тя набира скорост. Трябва да бъдем на фронтовата линия, за да прегърнем тази важна иновация … Трябва да сме онези, които другите копират. „