Какво е вярно за влиянието на Брексит над хазартният сектор на Гибралтар?

Предполагаемото влияние на Брексит над онлайн хазарта в Гибралтар е преувеличено

Последствията от Брексит се обсъждат надълго и нашироко. Някои банки като HSBC вече обявиха, че трябва да премислят обвързаността си с Обединеното кралство и че вероятно ще трябва да преместят повече от 1,000 работни места в други банкови центрове като Париж.

Много хора в хазартната индустрия са заинтригувани от възможните последици от Брексит в страната и това как ще работят в новата социална и икономическа среда. Повечето от тях възприеха резултатите от референдума със страх, че един от най-големите хазартни центрове като Гибралтар ще загуби своята свързаност с европейският хазартен пазар. Все пак, тези сценарии и очаквания доказаха, че имат много пропуски.

Брексит няма да има сериозно влияние върху хазартният сектор на Гибралтар

Гибралтар, който се смята за един от основните центрове на онлайн хазарта бе поставен в светлините на прожекторите, веднага след референдума. Много хора бяха изплашени, че това парче земя под британско владение ще загуби голяма част от хазартният си пазар. Все пак, Фил Бреър от гибралтарската Комисия по хазарта заяви, че тези прогнози нямат общо с реалността. Медиите само преувеличиха в тези тъмни сценарии, което в крайна сметка доведе до паника в публичната сфера.

Бреър вижда цялата тази ситуация по напълно различен начин. Всъщност влиянието, което ще има Брексит върху функционирането на хазартният сектор в Гибралтар ще има или малко влияние, или никакво в сектора и икономиката като цяло.

Той е убеден, че Гибралтар ще намери начин да запази позициите си в хазартната индустрия на Европа. Както казва той, „Това, което виждаме след Брексит е доста необичайна ситуация.“

„Можете да бъдете сигурни, че Гибралтар има гъвкавостта да се увери, че моделът й е адаптиран, за да остане атрактивна, но може би атрактивна по различен начин за онлайн хазартната общност, което със сигурност бетонира позициите на Гибралтар.“

Всички ефекти от Брексит няма как да бъдат предвидени

Някои от ефектите вече могат да се усетят в Обединеното кралство в много сектори. Все пак,както се вижда ефектът от референдума по отношение на хазартната индустрия не може да се установи веднага. Бреър също отбелязва, че все още е твърде рано да се каже как ще се развие пазара в Гибралтар след Брексит и какви мерки ще бъдат взети.

Вашият коментар