Белгийска опозиционна партия призовава за допълнителни хазартни ограничения

Християндемократическата и фламандска партия (CDV), една от водещите опозиционни партии в белгийския парламент, предложи допълнителни ограничения за лицензираната хазартна индустрия в страната.

Представители на CDV призоваха за единно увеличение на възрастовата граница от 18 на 21 години за всички форми на лицензирани хазартни услуги, включително лотария, казино и спортни залагания.

Депутатите от CDV също така заявиха, че ефективността на Закона за хазарта от 2009 г., който регулира хазарта в Белгия, следва да бъде преразгледана след значително увеличение на броя на международните хазартни фирми, насочени към белгийските потребители.

Предложенията следват подобна инициатива, която през юни бе предприета от депутата от CDV и белгийския министър на правосъдието Коен Генис, който предложи план с пет точки, в който са включени: забраната за рекламиране на хазарт по телевизията преди 8 часа, пълното блокиране на реклами за игри по време на спортни събития на живо и поставяне на ограничения за редица телевизионни реклами за отделни оператори за залагания.

Предложените мерки също така включват създаването за помощни линии за хазарт и информация, чийто номера да бъде прикрепена към всички реклами, свързани с хазарта, и увеличаване на размера на глобите, които се налагат на операторите, за които се счита, че нарушават правилата.

Затягането на ограниченията за белгийската хазартна индустрия е подкрепено от депутати от двете страни на белгийския парламент и от служители на Белгийската комисия по хазартни игри, които отдавна призоваха белгийското правителство да увеличи компетенциите си.