Хазартните реклами са свалени от Australian Open

Tennis Australia беше принуден да премахне рекламите на букмейкъри

Рекламите на тенис корта за английският букмейкър William Hill бяха премахнати от панелите на турнира, който започва следващият месец.

В петък, Tennis Australia потвърди, че вече няма да предлага рекламно място на бетинг фирмата.

Рекламите бяха разкритикувани през януари, след като BBC и BuzzFeed разкриха доказателства за уреждането на мачове на най-високо ниво в света на тениса.

William Hill не бе замесен в тези обвинения.

Все пак, този скандал поднови критицизма към това компанията за залагане да се превърне в „официален бетинг партньор“ на Australian Open, каквато бе сделката през 2015.

Според противниците на споразумението, това е едно проблемно задълбочаване на връзките между големи букмейкъри и спорта.
Ричард Хиселгрейв, директор на Tennis Australia, потвърди, че рекламите са били одрязани.

„Имаме дискусии с всичките ни партньори, всяка година за изменение на правилата и изгодите,“ каза той. „William Hill няма да има рекламни означения на корта през 2017.“

Сенатор Ник Ксенофон, който преди това настоя Tennis Australia да скъса „нечуваните си връзки“ с букмейкъра, сега изказа оптимизма си що се отнася до решението.

„Това е една положителна стъпка,“ каза анти-хазартният политик.

„В крайна сметка, искам да видя края на всички хазартни спонсорства на спортните събития, защото страшно много деца са изложени на това.“

Австралия е с най-високите хазартни загуби на глава от населението. Според Gambling Capital, един австралиец губи средно $1130 годишно.

Според д-р Сали Гейнсбъри от университетът в Сидни, завишените хазартни промоции на големи спортни събития са сериозно притеснение за обществото.

„Правещите спортни залози е по-вероятно да кажат, че са били повлияни от рекламите… защото им е трудно да се контролират“ казва тя.

„Другите притеснения, които имаме по отношение на тези спортни събития е представянето и нормализирането на хазартното поведение сред широката аудитория.“

„Това е нещото, за което наистина се притесняваме, ефектът върху следващото поколение, в което младите хора могат да израснат, мислейки че залагането е също толкова нормално, колкото гледането на спорт.“

Вашият коментар